Domowe praliny z malinami




Składniki:

  • 110g - 115g malin z syropu lub z soku,
  • tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g) - można dać 3-4 kostki więcej dla pewności, że wystarczy ponieważ wgłębienia w formach silikonowych są różne, a mi 100g starczyło w sam raz.
Przygotowanie:

Tabliczkę czekolady podzielić, połamać na mniejsze części. 











Do garnka wlać wodę ( ok. 1/4 wysokości garnka) i doprowadzić do wrzenia. Na górę położyć naczynie z czekoladą i pozostawić do momentu jej rozpuszczenia. Można zamieszać od czasu do czasu. 








Po rozpuszczeniu czekolady posmarować nią wgłębienia formy silikonowej, na spód odrobinę grubszą warstwę należy dać. Włożyć do lodówki na kilka minut, aż zastygnie. Następnie nałożyć drugą warstwę czekolady i również włożyć do lodówki. Gdy czekolada już zastygła nałożyć do środka maliny, lekko dociskając je w środek. Nie wypełniać wgłębień malinami do samego końca. Na górę położyć warstwę czekolady, tak by dokładnie brzegi były sklejone. Włożyć do lodówki aż czekolada zrobi się całkiem twarda. Wyjąć pralinki z formy silikonowej i gotowe.




Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :