Miseczki chlebowe



Składniki:

  • 11g suszonych drożdży,
  • 15g cukru,
  • 300ml lekko ciepłej wody, 
  • 500g mąki pszennej + odrobina do podsypania,
  •  1/2 łyżeczki soli,
  • ciut oleju do naoliwienia papieru do pieczenia.


Przygotowanie:

Składniki suche razem wymieszać ( mąka, sól, drożdże, cukier). Mąkę odgarnąć na boki, zrobić na środku wgłębienie. Powoli wlewać wodę i okrężnymi ruchami palca łączyć ją z mąką. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut. Zagniecione ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1h - 1h30min. ( w zależności od wyrastania ciasta).




Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, przez ok. 1min. Podzielić na dwie części, oderwać z każdej części po malutkim kawałku ciasta. Z dużych częsci ciasta uformować kule i położyć na fomie wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naoliwionym - połozyć jak najdalej od siebie. Z małych kawałków ciasta uformować małe kuleczki, ale dosypać do nich jeszcze mąkę by były twardsze, a następnie położyć po jednej na większe kule. Całość oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( na ok. 1h). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec ok. 30min.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleby na kratce do całkowitego ostygnięcia.











Następnie odkroić górę chleba, a ze środka wyjąć miękki chleb - tak by powstała miseczka. Pozostały chleb w środku podociskać. Taki chleb jest już gotowy by podać w nim swoje danie.


Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :