Naleśniki z mięsem mielonym



Składniki: (8 sztuk)
Farsz:

  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów,
  • sól, pieprz, bazylia, majeranek,
  • garść startego sera żółtego.

 Naleśniki:

  • 1 jajko,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka ( 375ml),
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ( 275g),
  • olej,
  • sól.
Ponadto:

  • dwie garście startego sera żółtego,
  • 500g przecieru pomidorowego z kartonika.
Przygotowanie:

Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do niej wyciśnięte ząbki czosnku oraz łyżkę masła. Podsmażyć do zarumienienia. Następnie dodać mięso mielone. Doprawić. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki. Wymieszać razem i po chwili ściągnąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać garść startego sera żółtego i wymieszać farsz.

Naleśniki:
Mąkę, jajko, mleko i odrobinę soli zmiksować razem - do momentu aż ciasto nie będzie miało grudek. Gdyby ciasto wyszło za gęste dodać więcej mleka. Do ciasta wlać troszkę oleju (wtedy nie ma już potrzeby by lać go na patelnię) - wymieszać delikatnie. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.

Naleśniki zawinąć z farszem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym i posypać startym serem żółtym. Przykryć i piec ok.25min. w temp. 180 stopni C.




Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :