Praliny potrójnie czekoladowe





Składniki: ( na 24 sztuki)

  • 130g gorzkiej czekolady,
  • 50g białej czekolady,
  • czekolada na kanapki typu nutella,
  • 24 wiśnie z soku lub kompotu.
Przygotowanie:

Gorzką czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Do garnka nalać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Na garnek nałożyć naczynie z gorzką czekoladą ( tak aby dno naczynia nie dotykało wody) i pozostawić do momentu aż czekolada się rozpuści. Pędzelkiem nałożyć pierwszą warstwę czekolady we wgłębienia w formie silikonowej. Na spód nałożyć jej ciut więcej i boki  dokładnie wysmarować. Włożyć do lodówki na kilka minut, do momentu aż czekolada całkowicie zastygnie (nie wkładać do lodówki gdy czekolada jest jeszcze ciepła). Gdy pierwsza warstwa jest już gotowa nałożyć drugą warstwę i również włożyć do lodówki na kilka minut. Gdy czekolada jest już twarda nałożyć we wgłębienia nutellę ( tyle by jeszcze wiśnie się zmieściły), następnie włożyć po jednej wiśni do każdej praliny ( docinąć ją lekko do środka). Następnie nałożyć górną warstwę czekolady. Włożyć do lodówki i wyciągnąć gdy praliny będą już twarde. W między czasie rozpuścić białą czekoladę ( w ten sam sposób jak gorzką), pozostawić do ostygnięcia. Gdy praliny są już gotowe, wyjąć je z formy silikonowej - powinny ładnie wychodzić. Poobcinać odstające kawałki czekolady. Do woreczka nałożyć białą czekoladę, zrobić wykałaczką w nim małą dziurkę i polać nią praliny - wzór dowolny. Pozostawić do zastygnięcia, szybciej będzie gdy się włoży je do lodówki na kilka minut.

 Smacznego!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :