Schab w sosie pieczarkowym



Składniki:

  • 8 plastrów schabu,
  • 300g pieczarek,
  • 0,8l bulionu,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz,
  • mąka pszenna,
  • olej.
Przygotowanie:

Plastry schabu posolić i popieprzyć (mięsa nie rozbijać), obtoczyć w mące. Podsmażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Przełożyć do głębszej patelni lub garnka i zalać bulionem. Przykryć pokrywką i pozostawić na średnim ogniu.







Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w półksiężyce. Podsmażyć na oleju, z odrobiną soli i pieprzu ( uważać z przyprawami by nie było ich dużo, gdyż po dodaniu do mięsa sos może wyjść słony).
Po podsmażeniu dodać do mięsa i dusić razem do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to ok. 1h, ale czas może być różny, dlatego polecam sprawdzić samemu.
W razie potrzeby doprawić.
U mnie nie było konieczności zagęszczania sosu, ale jeżeli wyjdzie Tobie niezbyt gęsty sos zrób zawiesinę z mąki i wody i zagęść.


Smacznego!!!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :