Ślimaczki szynkowe ( przepis drugi)

Przepis jest bardzo podobny do poprzedniego. Różni się jedynie lekko gramaturą niektórych składników oraz dodałam czerwoną paprykę konserwową. Dlaczego więc dodaję nowy post? Otóż na dole znajdziecie filmik, w którym opieram się na tych proporcjach i składnikach. Nie chciałam by filmik różnił się choć takimi małymi szczegółami od tych, które wpisałam w post :)



Składniki:

  • 130g gotowanej szynki lub innej wędliny,
  • 1 cebula,
  •  garść zielonej pietruszki,
  •  szczypiorek,
  •  2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%,
  •  1 jajko,
  •  140g startego sera żółtego,
  •  3 kawałki czerwonej papryki konserwowej,
  •  pieprz i sól do smaku,
  • opakowanie ciasta francuskiego.
Przygotowanie:

 Przygotować wszystkie składniki: Białko oddzielić od żółtka. Paprykę, szynkę i szczypiorek pokroić. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
W misce wymieszać razem starty ser żółty, paprykę szynkę, szczypiorek, natkę pietruszki, śmietanę, białko. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. Ciasto francuskie rozłożyć i nałożyć na nie farsz. Zawinąć w rulon i wycinać ślimaczki. Układać na blaszce, ale tak by nie dotykały się. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200-220 stopni C ( ja podczas pieczenia temp. sobie ją reguluję by ślimaczki były bardziej podpieczone). Piec od 15 do 20 minut.





Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :