Zrazy wołowe



Składniki:

  • 600g wołowiny ( 12 małych plastrów ),
  • 105g boczku ( wędzony lub surowy),
  • 2 kawałki papryki czerwonej, konserwowej,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 cebule,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • sól, pieprz, papryka czerwona ( ostra i słodka ),
  • musztarda.


Przygotowanie:

Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron. Posmarować musztardą, ale tylko z jednej strony. Paprykę, boczek i ogórki kiszone pokroić w paski. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na każdy plaster mięsa położyć po pasku boczku, papryki i ogórka oraz po kawałku cebuli. Zawinąć i obtoczyć w mące. Miejsce łączenia złączyć wykałaczką. Rozgrzać olej i smażyć mięso do mocnego zarumienienia. Na początek smażenia mięso położyć klejeniem do dołu. Po usmażeniu przełożyć do głębszej patelni. Dwie cebule pokroić w półksiężyce i podsmażyć do zarumienienia na oleju, na którym było smażone mięso. Cebulę następnie przełożyć do zrazów, ale nie wylewać jej z tłuszczem. Zalać 0,9l wody, przykryć i pozostawić na niewielkim ogniu. Po 30 minutach sprawdziś smak sosu i w razie konieczność dosolić i popieprzyć. Dodać czerwoną paprykę ( słodką i ostrą). Przykryć i pozostawić na ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać. Sos powinien wyjść gęsty, bez potrzeby późniejszego zagęszczenia.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. dokladnie tak samo robilam tylko bez duszenia a pieklam w piekarniku to byly troszke przysuche ale tez super mysle ze nastepnym razem zrobie w taki wlasnie sposob pychota

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie tak samo robiłam, ale już chyba ze 3lata temu, niestety

    OdpowiedzUsuń
  3. moj ulubiony zestaw z dziecinstwa :) pysznie sie prezentuja;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm pycha!:)
    Zapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :