Zrazy wołowe



Składniki:

  • 600g wołowiny ( 12 małych plastrów ),
  • 105g boczku ( wędzony lub surowy),
  • 2 kawałki papryki czerwonej, konserwowej,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 cebule,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • sól, pieprz, papryka czerwona ( ostra i słodka ),
  • musztarda.


Przygotowanie:

Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron. Posmarować musztardą, ale tylko z jednej strony. Paprykę, boczek i ogórki kiszone pokroić w paski. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na każdy plaster mięsa położyć po pasku boczku, papryki i ogórka oraz po kawałku cebuli. Zawinąć i obtoczyć w mące. Miejsce łączenia złączyć wykałaczką. Rozgrzać olej i smażyć mięso do mocnego zarumienienia. Na początek smażenia mięso położyć klejeniem do dołu. Po usmażeniu przełożyć do głębszej patelni. Dwie cebule pokroić w półksiężyce i podsmażyć do zarumienienia na oleju, na którym było smażone mięso. Cebulę następnie przełożyć do zrazów, ale nie wylewać jej z tłuszczem. Zalać 0,9l wody, przykryć i pozostawić na niewielkim ogniu. Po 30 minutach sprawdziś smak sosu i w razie konieczność dosolić i popieprzyć. Dodać czerwoną paprykę ( słodką i ostrą). Przykryć i pozostawić na ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać. Sos powinien wyjść gęsty, bez potrzeby późniejszego zagęszczenia.

Smacznego!!!

Komentarze

  1. dokladnie tak samo robilam tylko bez duszenia a pieklam w piekarniku to byly troszke przysuche ale tez super mysle ze nastepnym razem zrobie w taki wlasnie sposob pychota

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie tak samo robiłam, ale już chyba ze 3lata temu, niestety

    OdpowiedzUsuń
  3. moj ulubiony zestaw z dziecinstwa :) pysznie sie prezentuja;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm pycha!:)
    Zapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :