Ciasto walentynkowe





 Składniki:

CIASTO MIODOWE:

  •  270g mąki pszennej tortowej,
  • 125g margaryny do pieczenia,
  • 117g cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka płynnego miodu.

Ponadto:

  • 3 galeretki o smaku agrestowym,
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym,
  • 500ml śmietanki 30%,
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego ( 530g),
  • 1 galaretka w kolorze czerwonym ( smak dowolny),
  • 5 kostek mlecznej czekolady,
  • 15g cukru wanilinowego,
  • puszka brzoswiń w syropie ( 250g),
  • 2 opakowania śmietan fix.
Przygotowanie:

1. Galaretkę w kolorze czerwonym ( smak dowolny) rozpuścić w 250ml wody i pozostawić do ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę wlać do foremki silikonowej, która ma wgłębienia w kształcie serca ( u mnie to były 24 serca). Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretki stężeją delikatnie obkroić i wycisnąć serca.

2. Ciasto miodowe: Składniki na ciasto zagnieść.











 Blachę o wymiarach: 38cmX25cmX7cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować ciasto na całej powierzchni. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec przez 15min. Po wyjęciu z piekarnika. wyjąć ciasto, ściągnąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto włożyć spowrotem do blachy, ale już bez papieru do pieczenia.



3. Trzy galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody ( 750ml). Ostudzić. Po ostygnięciu zmiksować, tak aby powstała piana. Nadal miksując powoli dodawać mleko zagęszczone. Gotową masę wylać na ostygnięte ciasto i włożyć do lodówki do zgęstnienia.

4. Dwie galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuścić w 700ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na zgęstniałej masie ( z galaretek agrestowych z mlekiem zagęszczonym), następnie wylać galaretki brzoskwiniowe. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia się galaretek.

5. 500ml dobrze schłodzonych śmetanek ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy oraz śmietan fixy. Masę wyłożyć na zgęstniałe wcześniejsze warstwy.

6. Na ubitą śmietankę poukładać serca z galaretek. Z papieru do pieczenia wyciąć tyle serc ile jest w tym kształcie galaretek i położyć na nie. Zetrzeć na ciasto czekoladę na tarce o małych oczkach. Ściągnąć papiery z serc. Włożyć ciato do lodówki na całą noc lub po prostu na kilka godzin.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :