Zupa ogórkowa



Składniki:

  •  korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 
  • 400g ogórków kiszonych,
  • 175g śmietany 18%,
  • 4 marchwie,
  • kawałek selera,
  • 2 pietruszki, 
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 12 niedużych ziemniaków,
  • 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń).
  • 1 por,
  • 4 listki  laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz.


Przygotowanie:

Mięso zalać 3l wody, wstawić do gotowania. Gdy się zagotuje zszumować. W między czasie ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać wodą i wstawić do gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso).
Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru gotującego się z mięsem. Dodać również ryż i przyprawy. Gotować do momentu aż ziemniaki i ryż będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać od spodu. Gdy warzywa są już miękkie dodać ogórki kiszone ( które również już powinny być miękkie) i gotować razem przez chwilę. Przygotować śmietanę: przełożyć ją do szklanego naczynia i powoli wlewać do niej zupę, jednocześnie szybko mieszając do połączenia się. Następnie wlać taką śmietanę do zupy - mieszając jednocześnie. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :