Sernik truskawkowy z nutką czekolady.



Składniki: ( tortownica o śr.26cm)

Spód:

  • 254g ciastek pełnoziarnistych,
  • 125g masła niesolonego,
  • 2 łyżki cukru.
Masa serowa:
  • 500g twarogu tłustego,
  • 250g mascarpone,
  • 500g truskawek,
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym,
  • 2-4 łyżki cukru.

Masa śmietanowa:
  • 284ml śmietanki kremówki ,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania śmietan fix ( można pominąć).

Do dekoracji:
  • 8 kostek mlecznej czekolady,
  • kilka czekoladowych kulek,
  • można również ozdobić gałązką świeżej mięty.
Przygotowanie:

Spód:

Ciastka włożyć do woreczka ( najlepiej by był on mocniejszy) i uderzając wałkiem rozdrobnić - również można rozdrobnić je swoim sposobem. Masło roztopić w garnuszku. Do ciastek dodać cukier i roztopione masło. Wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy. Rozprowadzić równomiernie, dociskając by utworzyły jedną całość. Włożyć do lodówki na czas zrobienia masy serowej.

Masa serowa:

Galaretki rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić. Truskawki zblenderować. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do niego cukier i mascarpone - zmiksować. Powoli do twarogu dodawać zblenderowane truskawki, a następnie ostudzone galaretki - cały czas miksować. Gotową masę wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki do stężenia.

Masa śmietanowa:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier puder i śmietan fixy. Masę wyłożyć na stężałą masę serową. Pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Dekoracja:

Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i poukładać czekoladowe kulki. Na środek można położyć gałązkę świeżej mięty.



Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Rewelacyjny i jakie apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda i taki puszysty :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :