Babeczki



Składniki:

Ciasto:

  • 150g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125g masła, rozpuszczonego i przestudzonego,
  • 125g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka.
Dodatki ( mogą być dowolne, według własnego smaku) :
  • banan,
  • jabłko,
  • czekolada na kanpki,
  • cukiero puder.
Przygotowanie:


Składniki suche tzn. mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać razem. Składniki mokre tj. masło, jajka i mleko razem wymieszać, roztrzepać. Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi, mieszać łyżką do momentu aż nie będzie grudek. Jabłko obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłko ( może to być również suszona żurawina, gruszka, pokrojona drobno czekolada itd.) wymieszać razem z ciastem. Papilotki włożyć do blaszki ze specjalnymi wgłębieniami. Na dno papilotek nałożyć ciasto, następnie położyć czekoladę ( mniej więcej pół łyżeczki na każdą babeczkę), plasterek banana i przykryć drugą warstwą ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok.20. Czas pieczenia może być krótszy lub lekko dłuższy, w zależności od wielkości papilotek oraz od tego ile ciasta się nałożyło do nich.


Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Monika....fajne babeczki, wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis sprawdzony:-)Dodałam borówki, wyszło pysznie!Dzięki, dzieciaki się zajadały...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :