Cebularze


Składniki: ( na 6 sztuk)

Ciasto:
  • 250g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej) + do podsypywania,
  • 1/2 łyżki cukru ( 8g),
  • 7g suchych drożdży,
  • ok.1/2 łyżeczki soli ( 3g),
  • 1 jajko, w temp. pokojowej,
  • 30g masła,  roztopionego,
  • 1/2 szklanki mleka, ciepłego.
Farsz:
  • 4 cebule,
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego,
  • masło do podsmażenia cebuli,
  • bazylia i oregano.
Ponadto:
  • olej do posmarowania papieru do pieczenia.
Przygotowanie:

Ciasto: Składniki suche ( mąka, cukier, sól, drożdże) razem wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i większą część przelać do drugiej miseczki ( mniejsza część pozostanie do posmarowania ciasta). Do większej części roztrzepanego jajka dodać roztopione masło i mleko - wymieszać. Składniki mokre wymieszać razem ze składnikami suchymi. Zagnieść ciasto podsypując mąką do momentu, aż będzie się odklejało od rąk. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Farsz:
Cebule obrać i pokroić w paski. Na niewielkim ogniu podsmażyć na maśle. Smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać ketchup, przyprawić bazylią i oregano, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do przestygnięcia.

Cebularze: Gdy ciasto już wyrosło lekko zagnieść i podzielić na 6 części. Uformować placki i położyć farsz na środek. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić lekko. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 20 minut.




 Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. uwielbiam je i bardzo, ale to bardzo apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :