Deser z gruszkami i polewą czekoladową




Składniki na 6 deserów :

Spód:
  • 75g mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 60g cukru,
  • 50ml oleju,
  • 1/2 łyżki kako ( ok. 8g),
  • 1 jajko,
  • 1łyżka mleka.
Warstwa z gruszkami:
  • 2 większe gruszki,
  • 1łyżka cukru, 
  • 1 galaretka o smaku poziomkowym.
Warstwa z serków:
  • 1 galaretka o smaku jagodowym,
  • 265g serków homogenizowanych o smaku truskawkowym.
Polewa czekoladowa:
  • 2 mleczne czekolady GOPLANA,
  • 100ml mleka,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych.
Dodatkowo:
  • czereśnie do dekoracji,
  • gorzka czekolada GOPLANA.
  • wiórki kokosowe.
Przygotowanie:

1. Spód:  Składniki suche ( mąka, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao) wymieszać razem. Składniki mokre ( jajko, mleko, olej) roztrzepać trzepaczką lub widelcem. 
Połączyć składniki suche ze składnikami mokrymi - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Ciasto wyjdzie dość gęste.
Blachę ( ja miałam dwie mniejsze ) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie włożyć mniejsze foremki ( foremki o wym.7,5cmX7,5cm). Na spód każdej foremki nałożyć ciasto i rozprowadzić je równomiernie. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i piec 10-12 minut - do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

2. Masa z gruszkami: Gruszki obrać ze skórki, wykroić twardsze części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Starte gruszki przełożyć do garnuszka i zalać je szklanką wody ( 250ml), oraz dodać łyżkę cukru ( można pominąć). Gotować na niedużym ogniu do momentu aż gruszki będą miękkie. Następnie wsypać galaretkę ( ściągnąć z ognia) i mieszać do momentu aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki. Gdy zacznie tężeć wyłożyć do foremek, w których są upieczone i ostygnięte spody. Włożyć do lodówki do stężenia.

3. Masa z serków homogenizowanych: Galaretkę ropuścić w 250ml gorącej wody ( moja galaretka była na 375ml wody - nie ta typowa na 500ml wody). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zmiksować razem z serkami homogenizowanymi. Wylać na masę z gruszek, gdy ta już stężała. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Gdy deser całkowicie stężał obkroić go dookoła nożem i wyjąć z foremek.

4. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi. Po zagotowaniu przecisnąć przez sitko by pozbyć się wiórek kokosowych. Mleko dodać do rozpuszczanej czekolady i mieszać cały czas do momentu gdy będzie jednolita. Ostudzić. Ostudzoną polewą polać deser.

5. Dekoracja: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Papier do pieczenia owinąć na coś o okroągłym kształcie. Zrobić kształt taki jak jest widoczny na zdjęciu i posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki ( nie gdy jeszcze niest ciepłe) do zastygnięcia. 







Z posotałej czekolady zrobić spody ( niekoniecznie muszą one być - można wykorzystać ją na inne wzory) do powyższego wzoru. Pozostawić do ostygnięcia ale nie zastygnięcia. Położyć na nie po zdjęciu zaokrąglone dekoracje. Włożyć do lodówki do zestygnięcia.
Deser udekorować przygotowaną dekoracją z czekolady oraz czereśniami.








Smacznego!!!



Z czekoladową nutą

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :