Galaretka z budyniem

Bardzo prosty i smaczny deser. Idealny na upalne dni.





Składniki ( na 7-8 deserów):

  • 2 budynie o smaku waniliowym z cukrem,
  • 1l mleka,
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym,
  • 1/2 łyżeczki kakao,
  • 2 świeże brzoskwinie ( mogą być również z syropu),
Przygotowanie:

Przygotować jeden budyń według opisu na opakowaniu. Rozlać do salaterek lub szklanek. Pozostawić do ostygnięcia ( gdy budyń przestanie parować można przykryć folią spożywczą by nie powstał na wierzchu kożuch).
Przygotować jedną galaretkę według opisu jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wlać do salaterek, w których jest ostygnięty budyń. Dodać również pokrojone w kostkę brzoskwinie. Włożyć do lodówki i pozostawić do stężenia.
Przygotować drugi budyń. Podczas rozrabiania proszku budyniowego z zimnym mlekiem dodać kakao. Gotowy budyń pozostawić do ostygnięcia ( również po odparowaniu przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch). W między czasie raz delikatnie zamieszać. Zimny budyń nałożyć na galaretki i rozprowadzić. 
Przygotować drugą galaretkę. Całkowicie ostygniętą zalać ostatnią warstwę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 






 Smacznego!!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :