Ciasto Kryształek z jogurtem greckim


Składniki:


Biszkopt:


  • 3 jajka,
  • 100g cukru,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 85g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju.
Warstwa biała z galaretkami:
  • 4 galaretki o różnym smaku ( ja miałam o smaku wiśniowym, truskawkowym, agrestowym, pomarańczowym ),
  • galaretka cytrynowa,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 500g jogurtu greckiego.
Warstwa górna:
  • 2 galaretki o smaku agrestowym,
  • puszka brzoskwiń ( 240g po odsączeniu ).
Przygotowanie:

Biszkopt:

Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia.

Warstwa biała z galaretkami:

Każdą z czterech galaretek rozpuścić w 250ml wody i przelać do głębokich talerzy. Zostawić do ostygnięcia, a gdy ostygną włożyć do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w kostkę i w misce zmieszać je kolorami. Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem. W minimalnej ilości wody rozpuścić galaretkę cytrynową - cały czas mieszać aż do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę wlewać do jogurtu greckiego - razem zmiksować. Do masy jogurtowej dodać pokrojone w kostkę galaretki - wymieszać i wylać na ostygnięty biszkopt. Włożyć do lodówki do stężenia.

Warstwa górna:

Galaretki rozpuścićw 1l wody, ostudzić. Brzoskwinie pokroić w mniejsze kawałki i wyłożyć na ciasto. Zalać galaretką i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Po stężeniu ciasto jest gotowe.







Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglada:) Lubie takie ciasta bardzo:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :