Faszerowane pieczarki kuskusem i piersią kurczaka



Składniki:

  • 6 dużych pieczarek,
  • 260g piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 świeża czerwona papryka,
  • 60g kuskusu,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 140g startego sera żółtego,
  • pieprz czarny i ziołowy, sól, zioła do drobiu, czerwona słodka papryka,
  • olej.
Przygotowanie:

Cebulę i piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Z pieczarek odciąć stópkę, którą należy pokroić w kostkę i wydrążyć łyżeczką środek. Środek pieczarek dodać do mięsa i cebuli, doprawić przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego farszu, podlać wodą ( nie za dużo tej wody ) i poddusić do momentu aż papryka będzie dość miękka i woda odparuje. Kuskus zalać 100ml gorącej wody, przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia. Gdy farsz jest już gotowy odstawić z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz napęczniały kuskus. Wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Nafaszerować farszem pieczarki, a na górę wyłożyć starty ser żółty. Pieczarki umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C na ok.10minut. Po 10 minutach przykryć górą od naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową ( tak by nie dotykała sera, ponieważ się do niej przyklei ) i włożyć z powrotem do piekarnika na ok.15minut. Nie trzymać za długo pieczarek w piekarniku ponieważ się one rozejdą. 


Smacznego!!!

Komentarze

  1. Na pewno by mi zasmakowały:)
    pięknego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś wypróbuje na obiad, bo trafiłam na takie duże pieczary w Lidlu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :