Jabłecznik z budyniem i lukrem


Składniki: 

Ciasto:

  • 260g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 16g cukru waniliowego,
  • 70g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125g zimnego niesolonego masła.
Ponadto:
  • 620g już obranych i z usuniętym środkiem jabłek,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego ( można zastąpić śmietaną 18%),
  • 1 szklanka cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml),
  • budyń śmietankowy z cukrem,
  • 500ml mleka.

Przygotowanie:

Zimne masło pokroić w kostkę. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto i je zagnieść. Zagniecione ciasto podzielić na pół. Jedną polówkę rozprowadzić na spodzie blachy ( o wym. 22,5X28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Obrane i z usuniętym środkiem jabłka pokroić w plasterki, skropić cytryną, posypać cynamonem, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu i jeszcze gorący wylać na jabłka, mniej więcej równomiernie rozprowadzić . Drugą część ciasta rozwałkowaną wyłożyć na górę, ponakłuwać widelcem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 190stopni C i piec ok.35-45minut. Cukier puder wymieszać z jogurtem greckim, tak by powstał lukier i po upieczeniu ciasta wylać go na jeszcze gorący jabłecznik. Odstawić do ostygnięcia. 





Smacznego!!!

Komentarze

  1. Klasyka, bardzo taki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłeczniki,jakiś czas temu robiłam taki sam ,ale do budyniu dodałam kilka łyżek suchego maku .Wyszedł przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :