Kapuśniaczki z ciasta francuskiego




Składniki: ( 21sztuk)

  • 480g kapusty kiszonej ( po odsączeniu ),
  • 250g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • jajko,
  • olej.
Przygotowanie:

Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować do miękkości. Gdyby kapusta była bardzo kwaśna, to przed gotowaniem przelać ją wodą. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ugotowaną kapustę kiszoną odcedzić i pozbyć się jak największej ilości wody. Po przestygnięciu posiekać i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami. Gdyby farsz był za mało słony i pieprzny, doprawić. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż i położyć farsz ( ułożyć wzdłuż pasek farszu ), zawinąć, mocniej docisnąć by ciasto się skleiło i pokroić kapuśniaczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać kapuśniaczki, które należy posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć majerankiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190stopni C przez ok.20minut.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :