Knedle ze śliwkami.



Składniki:

  • 730g obranych ziemniaków,
  • 350g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 18 śliwek,
  • 3 duże łyżki masła,
  • bułka tarta,
  • sól.
Opcjonalnie zamiast masła i bułki tartej:
  • śmietana, 
  • cukier.
Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę. Dodać do nich mąkę, jajka i troszkę soli. Zagnieść ciasto. Ze śliwek usunąć pestki - nie przekrajać ich do końca, pozostawić tak by się lekko obie połówki razem trzymały. Gdyby śliwki były kwaskawe posypać ich środek cukrem. Ciasto podzielić na pół, Z każdej części zrobić wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek uformować mniej więcej w kulkę, rozpłaszczyć, położyć na środek śliwkę, zawinąć, dobrze skleić brzegi i uformować kulkę. Zagotować wodę, posolić. Wrzucać partiami knedle. Po wrzuceniu knedli lekko je od spodu zamieszać by nie przywarły do dna garnka. Po wypłynięciu gotować ok.3minuty. Na patelni rozpuścić masło i nasypać troszkę bułki tartej. Chwilkę podsmażyć i taką bułeczkę położyć na knedle. Takie knedle są już gotowe. Można je dodatkowo jeszcze posypać cukrem. Natomiast jeśli wolisz knedle ze śmietaną i cukrem, to pomiń etap z masłem i bułką tartą.


Smacznego!!!

Komentarze

  1. Ale bym teraz zjadła! Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :