Mielone nadziane szpinakiem


Składniki:
  • 250g szpinaku,
  • ok.70g serka topionego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 1 jajko,
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • ok.1/3 szklanki mleka.
Przygotowanie:

1/2 cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła oraz z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula jest już miękka dodać umyty szpinak ( wcześniej pourywać grubsze ogonki). Posolić i popieprzyć. Szpinak podsmażyć do momentu aż będzie miękki i cała woda odparuje. Od czasu do czasu należy zamieszać. Mieszać drewnianą łopatką i delikatnie szpinak rozdrabniać. Na koniec dodać serek topiony i mieszać do jego roztopienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, posypać dwoma łyżkami bułki tartej, dodać mleko, sól, pieprz, majeranek i połówkę cebuli pokrojonej w kostkę. Mięso dobrze wymieszać. Brać po kawałku mięsa w dłoń i rozpłaszczyć je, na środek nakładać farsz, zawinąć i skleić boki. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, pod przykryciem z obu stron.






Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :