Pączki z dziurką



Składniki:

  • 225g mąki pszennej, plus do podsypywania,
  • 5g proszku do pieczenia ( 1 łyżeczka ),
  • 2g soli ( ok.1/2 łyżeczki ),
  • 20g cukru,
  • 1 jajko,
  • 130ml mleka,
  • 30g masła,
  • olej do smażenia,
  • tabliczka mlecznej czekolady, 
  • 2 łyżki mleka,
  • opcjonalnie jakieś małe cukiereczki do dekoracji,
  • cukier puder.
Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej sól, cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. W rondelku rozpuścić masło i ostudzić. W miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto będzie się kleić także po troszku należy podsypywać mąką. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od dłoni, znaczy że jest gotowe. Blat bądź stolnicę podsypać mąką. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki, w środku zrobić dziurki np. końcem łyżki drewnianej. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Jedną stronę pączków maczać w czekoladzie ( można na wierzchu posypać cukiereczkami) i pozostawić do zestygnięcia się jej. Resztę pączków posypać cukrem pudrem - jeżeli wolisz jednak wszystkie pączki z czekoladą użyj półtora podanej porcji czekolady i mleka.




Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :