Pierogi ze szpinakiem i serem feta




Składniki ( na 22 sztuki ):

Ciasto: ( można zrobić z mniejszej ilości mąki ponieważ mi trochę ciasta zostało )

  • 400g mąki pszennej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 120 - 140ml ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.
Farsz:
  • 500g świeżego szpinaku ( można również użyć mrożonego ),
  • 1 większa cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • masło do podsmażenia cebuli,
  • sól, pieprz, bazylia,
  • 200g sera feta.
Ponadto:
  • olej, 
  • sól,
  • masło,
  • 1 cebula.
Przygotowanie:

Farsz. Ze szpinaku poodrywać grubsze ogonki i umyć go. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia na maśle z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula jest już gotowa włożyć do niej szpinak - i tak na chwilę zostawić do momentu aż szpinak straci trochę na swojej objętości. Po chwili wymieszać i doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podczas smażenia od czasu do czasu należy zamieszać. Delikatnie drewnianą łyżką rozdrabniać szpinak. Gdy woda odparuje i szpinak jest już mięciutki zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie szpinak przełożyć na sitko i lekko dociskając pozbyć się jak największej ilości wody. Przełożyć do miski i pokruszyć do niego ser feta, widelcem wymieszać. Spróbować na smak i doprawić gdyby czegoś brakowało.

Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować dwie części.

Pierogi. Powykrajać szklanką koła i na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić końce. Gdy pierogi są polepione zagotować w garnku wodę. Gdy woda się zagotuje posolić ją i wlać troszkę oleju. Włożyć pierogi ( gdy garnek nie jest duży wkładać partiami) , od spodu lekko zamieszać by nie przywarły do dna garnka i od wypłynięcia gotować przez 1-2 min. Wyjąć na durszlak, przelać zimną wodą. Po chwili przełożyć do innego naczynia np. żaroodpornego lub na talerze. Na patelni roztopić masło i przeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Takim masłem z cebulą polać pierogi.



Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :