Pierś kurczaka duszona z marchwią i groszkiem



Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • mąka pszenna,
  • 2 większe marchwie,
  • 1 szklanka zielonego groszku ( ja miałam mrożony) - szklanka o pojemności 250ml,
  • 1 cebula, 
  • pieprz, sól,
  • ok.70g serka topionego,
  • garść posiekanej zielonej pietruszki,
  • olej,
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie:

Piersi kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, posolić i popieprzyć z obu stron, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obrane marchwie pokroić w plastry i poddusić na dwóch łyżkach masła. Do duszącej się marchwi dodać pokrojoną w kostkę cebulę - dusić do momentu aż marchew będzie miękka, a cebula nabierze złotego koloru. Zalać wodą, dodać piersi kurczaka i pozostawić pod przykryciem na ok.10minut. Popieprzyć i w razie potrzeby posolić. Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 10 minutach dodać groszek. Gdy groszek zmięknie dodać serki topione i dusić do ich całkowitego roztopienia - mieszać. Po zdjęciu z ognia dodać posiekaną pietruszkę.




Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :