Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z natką pietruszki




Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • puszka pokrojonych pomidorów ( 400g ),
  • porządna garść posiekanej natki pietruszki,
  • mąka,
  • olej,
  • sól, pieprz, zioła do drobiu, łyżeczka cukru.
Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć, dodać zioła i wymieszać. Każdy kawałek obtoczyć w mące i podsmażyć do zarumienienia z obu stron. Mięso wyjąć z patelni i wylać z niej tłuszcz. Włożyć z powrotem mięso na patelnię i zalać szklanką wody ( 250ml ). Pozostawić na 5min., od czasu do czasu zamieszać. Po tym czasie wyłożyć pomidory z puszki i pozostawić pod przykryciem do zagotowania się. Po zagotowaniu doprawić solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze na pięć minut. Po zdjęciu z ognia dodać porządną garść posiekanej natki pietruszki. 




 Smacznego!!!


Komentarze

  1. Nigdy nie próbowałam połączenia piersi kurczaka i pomidorów. Chyba czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio brak mi pomysłów na obiad:)
    I teraz mam inspirację!
    dziękuję:) i ściskam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :