Piersi z kurczaka w zalewie octowej




Składniki:

  • 515g piersi z kurczaka,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, olej.


Zalewa octowa:


  • 2 duże cebule,
  • 1 marchew,
  • 3/4 szklanki octu,
  • 1l wody,
  • 3 listki laurowe, 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju. 
Zalewa octowa: Cebulę pokroić w półksiężyce, a marchew w plasterki. Zalać 1l wody, dodać ziele angielskie, listki laurowe, ocet, cukier i sól. Gotować do momentu aż cebula i marchew będą miękkie. Na koniec dodać ketchup i przecier pomidorowy. Zagotować i zalać piersi z kurczaka. Odstawić na noc by smaki się przegryzły.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :