Pizzerinki




Składniki ( na 8 sztuk ):

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej + do podsypywania,
  • 1/2 łyżki cukru ( 8g ),
  • 7g suchych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli ( 3g ),
  • 1 jajko,
  • 30g masła niesolonego,
  • 1/2 szklanki mleka - 125ml.
Farsz:
  • 4 cebule,
  • 350g pieczarek,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 200g startego sera żółtego,
  • sól, pieprz, oregano, bazylia,
  • olej.
Ponadto:
  • 1 jajko,
  • olej do wysmarowania papieru do pieczenia.
Przygotowanie:

Ciasto. Masło roztopić, przestudzić i roztrzepać z ciepłym mlekiem oraz jajkiem. Do mąki dodać, sól, cukier i suche drożdże, wymieszać. Do mąki dodać roztrzepane mokre składniki i połączyć. Zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość klejące, dlatego należy powoli podsypywać mąką do momentu, aż będzie dość dobrze odklejać się od dłoni. Zagniecione ciasto uformować w kulę, obsypać mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h.

Farsz. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę pokroić w piórka i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia popieprzyć, delikatnie posolić, dodać oregano i bazylię oraz dodać ketchup ( wymieszać ). Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia. Przestygnięte pieczarki z cebulą wymieszać ze startym serem żółtym.

Pizzerinki. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i lekko go naoliwić. Z każdego kawałka ciasta uformować placki i położyć na papierze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz ( farszu będzie się wydawać za dużo, ale tak nie jest - należy dzielić do końca ). Boki każdej pizzerinki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180stopni C i piec niecałe 20minut.



Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm taka jakby mini pizza super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym z wielką przyjemnoscią takie domowe pizzerinki:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :