Ryba po japońsku






Składniki:

  • 1/2kg fileta z ryby ( np. dorsz ),
  • 155g papryki konserwowej,
  • 5-10 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości),
  • mąka pszenna,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1/2 cytryny,
  • olej,
  • sól, pieprz, majeranek.
Sos:
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 400ml wody,
  • 2 łyżki octu,
  • sól.
Przygotowanie:

Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć, oprószyć majerankiem, obtoczyć w mąkach ( pszennej i ziemniaczanej ). Usmażyć na złoty kolor z obu stron. 
Sos: Cebulę pokroić w piórka i zagotować ze wszystkimi składnikami na sos. Gotować do momentu aż cebula zmięknie.  Gdy cebula jest już dobra dodać do niej pokrojone w plasterki ogórki i pokrojoną w grubszą kostkę paprykę - dodać do sosu i wymieszać.

Do naczynia wlać pierwszą warstwę sosu, wyłożyć rybę i pokryć górną warstwą sosu. Odstawić na kilka godzin, tak by smaki się przegryzły.








Smacznego!!!

Komentarze

  1. Jest to moja ulubiona ryba:) często robię po japońsku:)
    ściskam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest rewelacyjna.....wszystkim zawsze smakuje...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :