Sernik na zimno z frużeliną brzoskwiniową



Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy ( bez cukru ),
  • 100g cukru,
  • szczypta soli,
  • 85g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju. 
Masa serowa:
  • 250ml mleka, 
  • 20g żelatyny,
  • 500g twarogu tłustego,
  • 500g sera mascarpone,
  • 5-6 łyżek cukru pudru.
Frużelina brzoskwiniowa:
  • puszka brzoskwiń w syropie ( 411g z syropem ),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:


Biszkopt:

Odzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, w czasie ubijania dodawać cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Wlać do tortownicy ( o średnicy 26cm).  Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia.

Masa serowa:

Mleko zagotować i po zdjęciu z ognia rozpuścić w nim żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Jeżeli chcesz mieć bardziej gładką masę twaróg zmiel dwukrotnie maszynką. Twaróg wymieszać z mascarpone i z cukrem pudrem ( ilość cukru pudru można samemu dodawać - w zależności jakie kto słodkie lubi ). Gdy mleko wystygnie wlać do masy serowej i zmiksować. Gotową masę przełożyć na biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki.

Frużelina brzoskwiniowa:

Brzoskwinie razem z syropem przełożyć do garnuszka. Zagotować z cukrem pudrem. Mieszać do momentu aż cukier puder się rozpuści. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną w minimalnej ilości zimnej wody. Zamieszać i po chwili ściągnąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ostygniętą frużelinę wyłożyć na górę ciasta, które można odrazu kroić i jeść z lejącą się frużeliną ( o ile masa serowa dobrze stężała ).




Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda!!! Uwielbiam serniczki na zimno.
    Dobrego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie o serniku na zimno sobie myślę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :