Chleb z pestkami dyni i suszoną żurawiną




Składniki:

  • 250g mąki pszennej chlebowej, plus do oprószenia miski,
  • 250g mąki razowej chlebowej,
  • 7g drożdży suchych,
  • 12g soli ( 1 i 1/2 łyżeczki),
  • 350ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju, plus do naoliwienia papieru do pieczenia,
  • 90g suszonej żurawiny,
  • 90g pestek dyni ( 60g do środka chleba i 30 g na wierzch chleba ),
  • mleko w temp. pokojowej do posmarowania chleba.
Przygotowanie:

Mąki wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej oraz wodę - wlewać powoli łącząc wodę z mąką. Następnie zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest zagniecione dodać suszoną żurawinę i pestki dyni - zagnieść ciasto ponownie. Miskę oprószyć mąką i włożyć do niej uformowane w kulę ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść, ale zagniatać krótko. Położyć na blaszce i uformować chleb - starać się by żurawina za bardzo nie wystawała, ponieważ podczas pieczenia zrobi się twarda i niesmaczna. Chleb posmarować mlekiem i obsypać pestkami dyni lekko je przyciskając do chleba. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40minut. Rozgrzać piekarnik do 200stopni C i piec w nim chleb przez 10minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 180stopni C i piec kolejne 30minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb położyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.




Smacznego!!!

Komentarze

  1. pychotka, muszę w najbliższym czasie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie chlebek dla mnie:) pychotka.
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :