Maślane ciasteczka z dżemem




Składniki: ( na 24sztuki - lecz zależy to od wielkości foremek do ciastek)

  • 3 szklanki mąki pszennej ( 460g ),
  • 1 szklanka cukru pudru ( 150g ),
  • 4 żółtka,
  • kostka masła niesolonego - 250g,
  • 16g cukru waniliowego.
Ponadto:
  • cukier puder,
  • dżem w dowolnym smaku.

Przygotowanie:

Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrajać ciastka - jedne w całości, a drugie same obręcze. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200stopni C i piec ok.8-10min. ( do zarumienienia ). Po wyjęciu posotawić do ostygnięcia. Spody ciastek posmarować dżemem i położyć górę ciastka, czyli obręcze. Skleić do siebie i posypać cukrem pudrem.




 Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :