Mięso mielone w cieście francuskim




Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 350g pieczarek, 
  • 1 cebula,
  • 500g mięsa mielonego,
  • puszka czerwonej fasoli - po odsączeniu 240g,
  • 200g startego sera żółtego,
  • olej,
  • 3 czubate łyżki majonezu,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego,
  • 5 niedużych ząbków czosnku,
  • sól, pieprz, majeranek, czerowna słodka papryka,
  • jajko.
Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w paseczki - podsmażyć razem w bardzo małej ilości tłuszczu. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Smażyć do całkowitego odparowania wody.
Mięso mielone również podsmażyć w bardzo małej ilości tłuszczu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i majerankiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażone pieczarki z cebulą wymieszać w misce czy też innym naczyniu razem z mięsem mielonym i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyłożyć na ciasto francuskie, wzdłuż na środku. Na mięso wyłożyć odsączoną i przepłukaną zimną wodą fasolkę i posypać serem żółtym. Boki ciasta francuskiego ponacinać i na zmianę przeplatać. Posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać majerankiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C i piec ok.30minut. Przygotować sos majonezowo czosnkowy: wymieszać śmietanę, majonez, ketchup z wyciśniętymi ząbkami czosnku.









Smacznego!!!

Komentarze

  1. Zjadłabym, wygląda rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam:) Uwielbiam takie dania!
    ściskam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam i wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam bardzo dobre polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :