Naleśniki ze szpinakiem i serem feta


Składniki:

Farsz:
  • 1/2 cebuli,
  • 250g świeżego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz,
  • 100g sera feta.
Naleśniki:
  • garść szpinaku ( zabrać z tych 250g do farszu ),
  • ok. 1/2 szklanki wody ( szklanka o pojemności 250ml ),
  • 1 szklanka mąki, 
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 60ml mleka,
  • olej.
Ponadto:
  • 65g startego sera żółtego - można pominąć. 
Przygotowanie:

Farsz: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, wcisnąć do niej czosnek. Ze szpinaku pourywać grubsze ogonki i odłożyć garść szpinaku na bok. Resztę dodać do podsmażonej cebulki, dusić do momentu aż szpinak będzie miękki i cała woda odparuje. W między czasie mieszać od czasu do czasu i doprawić. Z solą należy bardzo uważać ponieważ później dojdzie ser feta i łatwo jest przesolić farsz. Szpinak po zdjęciu z ognia ostudzić, dodać ser feta i wymieszać.

Naleśniki:
Odłożony szpinak zblenderować z wodą. przecisnąć przez sitko. Dodać do niego mąkę, jajko i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać troszkę oleju i wymieszać ciasto. Smażyć naleśniki  na rozgrzanej patelni.

Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i zapiec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do 180stopni C - zapiec do momentu roztopienia się sera  żółtego.



Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Moje ulubione połączenie smaków :) Szpinak wręcz kocham a za naleśnikami przepadam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :