Pałki kurczaka w ketchupie z pieczonymi ziemniakami




Składniki:

Pałki z kurczaka:

  • marynata: 50ml oleju, 6 łyżek ketchupu łagodnego, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół do drobiu, pieprz, 1/2 cebuli.
  • 1 kg pałek z kurczaka.
Pieczone ziemniaki:
  • 1kg małych ziemniaków,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • garść posiekanego koperku,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • pieprz,
  • czerwona słodka papryka, mielona,
  • olej.
Przygotowanie:

Marynata: Cebulę pokroić w paseczki i dodać do niej resztę składników. Wymieszać.
Mięso dodać do marynaty, wymieszać i odstawić na conajmniej godzinę do lodówki.
Ziemniaki umyć i dodać do nich resztę składników - z gałązek rozmarynu pourywać igiełki i tylko je dodać. Wymieszać. 
Na blaszce do pieczenia na środku ułożyć mięso, a po bokach ziemniaki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 45minut. Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, w razie potrzeby piec dłużej.








Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :