Pieczone devolaye w chrupiącej panierce



Składniki:

  • 4 szklanki płatków kukurydzianych ( szklanka o pojemności 250ml ),
  • 2 jajka,
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 1 szklanka mleka,
  • kawałek sera żółtego,
  • kawałek masła,
  • garść natki pietruszki.
Przygotowanie:

Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Płatki kukurydziane rozdrobnić. Do drugiej miski wbić jajka, dodać do nich musztardę i mleko oraz powoli dodawać mąkę, do momentu aż ciasto będzie dość gęste - dokładnie roztrzepać, by nie było grudek. Ser żółty pokroić na sześć prostokątów, a masło na sześć kawałków. Natkę pietruszki posiekać. Na każdy kawałek piersi położyć ser żółty, masło i troszkę pietruszki. Mięso zwinąć i obtoczyć najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 40min. W czasie połowie pieczenia odwrócić mięso na drugą stronę. 












8 komentarzy:

  1. Ta panierka mnie zaciekawiła... muszę ją wypróbować:)pycha wyglądaja:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie chrupiące panierki, danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie jest naprawdę przepyszne, dlatego polecam wypróbować przepis. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Robiłam wczoraj, tylko u mnie wyszly jakieś suche, masło i ser też się tak nie wylewały ładnie. Jak pani ustawiła piekarnik ??

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam sa przepyszne mam pytanie czy moge uzyc do ciasta maki kukurydzianej lub ryzowej? Prosze o odpowiedz p. agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :