Pieczony łosoś na szpinaku


Składniki:
  • 680g łososia,
  • 500g szpinaku ( ja użyłam mrożony ),
  • 1 cebula,
  • masło,
  • 1 i 1/2 cytryny,
  • sól, pieprz cytrynowy, majeranek,
  • garść koperku.

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć do zarumienienia na maśle. Dodać szpinak i dusić do momentu aż będzie miękki. W między czasie posolić i popieprzyć. Gotowy szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić na chwilkę do lekkiego przestygnięcia. Łososia skropić połówką cytryny, posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem. Doprawionego łososia ułożyć na szpinaku. Posypać posiekanym koperkiem oraz zetrzeć masło na tarce o drobnych oczkach. Na górze poukładać plasterki cytryny. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 25minut. Od czasu do czasu podlewać łososia sosem, który się wytworzył. 





Smacznego!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :