Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką




Składniki: ( na blachę o wym. od spodu 22X37cm, a od góry 25X40cm )

Ciasto:


  • 6 jaj,
  • 1 łyżka wody,
  • 240 g cukru - 1szklanka o pojemności 250ml.,
  • 290g mąki pszennej - 2 szklanki,
  • 190ml oleju - ok.3/4 szklanki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Kruszonka:

  • 150g masła niesolonego,
  • 100g cukru,
  • 1 czubata łyżeczka kakao,
  • 140g mąki pszennej.

Ponadto:

  • 0,5kg śliwek,
  • cukier puder.
Przygotowanie:


Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać łyżkę zimnej wody i roztrzepać widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać cukier oraz żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do niej powoli ubite białka z żółtkami i cukrem - delikatnie razem mieszać łyżką. Pod koniec mieszania dodawać stopniowo olej - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać śliwki - wcześniej pousuwać z nich pestki i pokroić na cztery części.

Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 30-40minut - do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :