Pulpeciki w sosie koperkowo marchwiowym



Składniki:

  • 500g mięsa mielonego,
  • 120ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 marchwie,
  • kawałek pora,
  • 1 pietruszka,
  • mała śmietana 18% ( 175g ),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 garście świeżego koperku.
Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, musztardę, sól, pieprz i majeranek. Wymieszać i formować małe pulpeciki. Następnie obtoczyć w mące.
Do garnka nalać wodę ( u mnie to było 1,5L ) i wrzucić do niej obrane, umyte i pokrojone warzywa. Posolić, popieprzyć, dodać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wstawić do gotowania. Gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i wrzucić pulpeciki. Delikatnie od spodu zamieszać i pozostawić na około 20minut. Śmietanę wymieszać z mąką i powoli do niej wlewać gotujący się wywar - cały czas mieszać. Gdy ładnie się ze sobą połączyą wlać do pulpecików cały czas mieszając. Spróbować smak sosu i ewentualnie doprawić. Po chwili ściągnąć z ognia. Dodać posiekany koperek i wymieszać.




Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Dawno u mnie nie było pulpecików w sosie koperkowym:)
    miłego dnia i ściskam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dzieci uwielbiają, także nie dadzą zrobić długiej przerwy :) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :