Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami




Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka, 
  • 100g cukru,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 85g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju.

Masa serowa:

  • 500g twarogu tłustego,
  • 250g mascarpone,
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym,
  • 6 łyżek cukru.
Ponadto:
  • 4 kostki mlecznej czekolady,
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym,
  • puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu ),
  • 8-12 truskawek.
Przygotowanie:


Biszkopt:

Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia.

Mus brzoskwiniowy:

Galaretkę o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zblenderować z brzoskwiniami. Naczynie żaroodporne ( o średnicy: od spodu 13cm, a od góry 17cm ) wyłożyć folią spożywczą. Wlać mus do naczynia żaroodpornego i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa serowa:
Galaretkę o smaku cytrynowym rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia. Lecz gdy galaretka stygnie należy ją często mieszać.
Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem. Na koniec miksowania dodać całkowicie ostygniętą galaretkę - miksować kilka minut.

Ostygnięty biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Dookoła tortownicy poukładać przekrojone na trzy części truskawki. Na środek biszkoptu położyć stężały mus brzoskwiniowy. Wyłożyć ostrożnie masę serową, wyrównać górę i wstawić do lodówki na noc do stężenia. Na górę zetrzeć czekoladę.


  Smacznego!!!


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :