Cytryny z imbirem do herbaty




Składniki:

  • 6 cytryn,
  • 400g cukru,
  • 40g imbiru,
  • 300ml wody.
Przygotowanie:

Cytryny sparzyć, odciąć końcówki i pokroić w plasterki. Imbir obrać i pokroić w plastry. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie.  Cytryny i imbir włożyć do słoiczków. Imbir wkładać co kilka plasterków cytryny. Zalać wodą z cukrem. Słoiki osuszyć, zwłaszcza w miejscu gdzie będzie nakrętka. Nakrętki również osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić. Na dno garnaka położyć ściereczkę i na nią poukładać słoiki. Zalać zimną wodę - tak by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 15minut. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i położyć na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki. 

 Smacznego!!!

Komentarze

  1. Idealne cytrynki do grudniowej herbatki:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie coś takiego mam w planach, inspiracja od Cioci Chłopaka, która robi w podobny sposób pigwę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :