Czosnkowa sałatka ziemniaczana z pieczarkami


Składniki:
  • 4 większe ziemniaki ( 615g po obraniu),
  • 250g pieczarek,
  • 5 jajek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 200g sera feta,
  • puszka groszku (185g po odsączeniu),
  • puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu),
  • 4 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, 
  • majonez.

Przygotowanie:

1. Obrane ziemniaki umyć, pokroić na mniejsze części, zalać wodą, osolić i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu pokroić w kostkę.
2. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Obgotować w osolonej wodzie. Obgotowywać 20minut od zagotowania się wody. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. 
3. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Gotować 7-8minut od zagotowania się wody. Przelać zimną wodą. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
4. Ser feta pokroić w kostkę.
5. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę.
6. Groszek i kukurydzę odsączyć.
7. Czosnek przecisnąć przez praskę.
8. Wszystkie składniki włożyć do jednej miski.
9. Dodać majonez, posolić, popieprzyć i wymieszać.


Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :