Kluski z marchwią




Składniki:

  • ziemniaki ( u mnie to było 870g po obraniu ),
  • 2 marchwie (200g po obraniu),
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 jajko,
  • olej, sól, pieprz.
Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na chwilę do odparowania. Jeszcze ciepłe zmielić przez maszynkę. Przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię i podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć na bok ( później ją również dodać ) i puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, sól i pieprz. Zagnieść. Lepić kluski - najlepiej oprószać sobie dłonie mąką, wtedy masa ziemniaczana się nie klei do rąk. Zagotować wodę. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, osolić i dodać odrobinę oleju. Włożyć kluski, delikatnie od spodu zamieszać. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotować 2-3minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą. Podawać z sosami lub podsmażoną cebulką.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :