Krem cytrynowy ( Lemon curd )

Pyszny krem do ciast i deserów.





Składniki:

  • 3 cytryny,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 100g masła niesolonego,
  • 100g cukru - można dać więcej jeśli się woli mniej kwaśny krem.
Przygotowanie:

Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe jajka i żółtka. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką. W garnuszku doprowadzić wodę do wrzenia i postawić na nim naczynie żaroodporne lub inne. Wlać do niego masę cytrynową i cały czas mieszać. Gdy masa zrobi się ciepła powoli dodawać masło - mieszać aż masło się rozpuści i masa zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do ostygnięcia. Podawać z deserem lub ciastem. 



Smacznego!!!

Komentarze

  1. Cudny :)
    Nic więcej pisać nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle słyszałam o tym kremie, ale nigdy go nie robiłam i nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. A będzie też wpis z tarta i tym kremem czy tylko filmik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest i przepis http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/2013/06/tarta-cytrynowa.html :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :