Sałatka śledziowa z grzybami, tak zwany przysmak gajowego



Składniki:

  • 40g suszonych podgrzybków ( mogą być inne grzyby również ),
  • 350g płatów śledziowych w oleju ( waga już po odsączeniu ),
  • 1 łyżka octu,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki rodzynków,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego ( można dać zmielone ziarna ),
  • 3 liście laurowe,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Grzyby opłukać i zalać zimną wodą ( 400ml ) i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ugotować ( w tej samej wodzie, w której się moczyły ) - gotować do momentu aż będą miękkie. Przelać grzyby przez durszlak i drobno pokroić, wrzucić ponownie do wody, w której były gotowane. Cebulę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby z wodą, w której były gotowane. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy, rodzynki , ocet i chwilę razem poddusić. Ściągnąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli Twoje śledzie są mocno słone, wymocz je wcześniej) i dodać do ostygniętej cebuli i grzybów. Wymieszać.  Przed dodaniem śledzi można wyjąć ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Odłożyć sałatkę na kilka godzin do przegryzienia się smaków.




Smacznego!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :