Gwiazda drożdżowa z masą makową




Składniki:

Ciasto:

  • 425g mąki pszennej tortowej plus do podsypywania,
  • 1 jajko - temp. pokojowa,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 180ml ciepłego mleka,
  • 60g niesolonego masła,
  • 60g cukru,
  • 7g suszonych drożdży.
Ponadto:
  • 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa,
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • wiórki kokosowe - 1-2 łyżeczki.
Przygotowanie:

Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać jajko, masło i mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.

Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki.

Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i podzielić na trzy części. Na spód tortownicy położyć papier do pieczenia i rozwałkować na nim pierwszą część ciasta. Masę makową wymieszać z dżemem i rozsmarować połowę na cieście. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na ciasto wysmarowane masą makową. Wyrównać boki i rozsmarować drugą część masy makowej. Rozwałkować trzecią część ciasta i położyć na górę - również wyrównać boki. Na środek ciasta położyć wąską szklankę i wycinać ramiona gwiazdy. Po wycięciu ramiona gwiazdy wywijać podwójnie i po dwa ramiona z sobą sklejać - same końce. Założyć obręcz tortownicy, unosząc papier do pieczenia na boki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Rozgrzać piekarnik do 200stopni C i piec przez 20minut. Na jeszcze gorącą gwiazdę nałożyć lukier ( wymieszany cukier puder ze śmietaną ). Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do ostygnięcia.



Smacznego!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :