Wieniec drożdżowy z masą makową




Składniki:

Ciasto:

  • 425g mąki pszennej tortowej plus do podsypywania,
  • 1 jajko - temp. pokojowa,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 180ml ciepłego mleka,
  • 60g niesolonego masła,
  • 60g cukru,
  • 7g suszonych drożdży.
Ponadto:
  • 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa,
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa,
  • kilka orzechów włoskich, 
  • kolorowe cukiereczki do dekoracji,
  • 1/2 szklanki cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml),
  • 1 łyżka śmietany 18%.

Przygotowanie:

Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać jajko, masło i mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.

Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki.

Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i rozwałkować. Rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim masę makową i zwinąć w rulon. Położyć na blaszce do pieczernia i uformować obręcz. Ciasto dookoła ponacinać i powywijać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego już piekarnika do 200stopni C i piec 20minut.

Przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze śmietaną i nałożyć na wieniec drożdżwoy gdy jest jeszcze gorący. 

Udekorować orzechami i kolorowymi cukiereczkami. Pozostawić do ostygnięcia.


Smacznego!!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :