Faworki

                         

Składniki:
  • 160g mąki pszennej tortowej ( 1szklanka),
  • 200g mąki krupczatki (1szklanka),
  • 4 żółtka,
  • 215g śmietany 18% (3/4 szklanki),
  • 1 łyżeczka octu,
  • szczypta soli,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • cukier puder.
Przygotowanie:

Mąki przesiać przez sito i odgarnoć na boki, tak by w środek włożyć żółtka i śmietanę. Po dodaniu żółtek i śmietany dodać szczyptę soli i łyżeczkę octu. Wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest już zagniecione kilkanaście razy uderzać w nie wałkiem. Ciasto podzielić na pół i cieniutko rozwałkować. Gdyby się przyklejało do blatu można podsypać delikatnie mąką, ale nie dawać jej za dużo. Gdy ciasto jest rozwałkowane powycinać w nim paski. Długie paski przeciąć na dwie lub więcej części w razie potrzeby i środek każdego paska w środku przeciąć i przeciągnąć przez środek. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i smażyć faworki do lekkiego zarumienienia. Wyciągnąć na chwilę na ręczniki papierowe, przełożyć do miski i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. 





Smacznego!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :