Gniazda makaronowe z kulkami mięsnymi

Pomysł na to danie zaczerpnęłam z bloga Kuchnia Broni. Lekko go zmodyfikowałam według własnego smaku.



Składniki:

Kulki mięsne:
  • 400g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mleka, 
  • sól, pieprz, majeranek.
Sos śmietanowy:
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 250ml zimnej wody,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka, oregano, majeranek.
Ponadto:
  • 9 gniazd makaronowych lub podobnych,
  • garść natki pietruszki.
  • kilka plasterków sera żółtego.
Przygotowanie:

Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z resztą składników na kulki mięsne. Uformować 9 pulpecików i położyć po jednej na każdy makaron.
Wszystkie składniki na sos śmietanowy wymieszać i zalać makaron. Gdyby makaron był mocno nie przykryty sosem, można dolać jeszcze troszkę wody. 
Na górę położyć plastry sera żółtego lub starty ser żółty. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Piec 50minut lecz 15minut przed końcem piec bez przykrycia. Gdyby wcześniej sos mocno zaczął bulgotać, odkryć wcześniej naczynie by nie wykipiał sos.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :