Kompot z jabłek i gruszek


Składniki: (na 7 słoików 0,9l)
  • 1kg100g jabłek (9 sztuk),
  • 1kg300g gruszek (12 sztuk),
  • 7 goździków,
  • 14 łyżek cukru.
Przygotowanie:

Owoce przekroić na 4 kawałki i wykroić z nich twarde części. Owoce powkładać do słoików. W 1l przegotowanej wody rozpuścić cukier i zalać owoce, rozlać po równo. Uzupełnić słoiki przegotowaną wodą. Osuszyć nakrętki i górę słoików, mocno zakręcić. Na dno garnka położyć ściereczkę i postawić słoiki. Nalać zimnej wody tak by przykryła 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 15minut. Wyjąć z garnka słoiki, postawić je na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki i schować w odpowiednie miejsce, np. w spiżarni. 




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :