Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i z sosem koperkowym



Składniki:



  • 7 ziemniaków,
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • pieprz, sól,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego, troszkę soku z cytryny, duża garść świeżego koperku, sól, pieprz,
  • 4 kawałki łososia,
  • 4 plasterki cytryny,
  • masło,
  • majeranek,
  • 300g szparagów,
  • garść rukoli.
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, lekko osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki doprawić oregano, czerwoną słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w 220stopniach C przez 40-60minut. Podczas pieczenia dwa razy przemieszać ziemniaki.
Sos koperkowy. Do jogurtu dodać posiekany koperek, troszkę soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wymieszać.
Ze szparagów pourywać twarde końce. Szparagi ugotować w osolonej wodzie, ale uważać by ich nie rozgotować. Odcedzić i przestudzić.

Szparagi poukładać na blaszce do pieczenia po kilka obok siebie, tworząc cztery osobne porcje. Na każdą porcję szparagów położyć po kawałku łososia. Posolić, popieprzyć, oprószyć majerankiem, położyć po plasterku cytryny i zetrzeć na górę troszkę masła. Przykryć folią aluminiową, ale jej nie dociskać, ma być luźno położona. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20minut. Podawać z upieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym. 


Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :