Roladki schabowe z mięsem mielonym duszone w kapuście kiszonej




Składniki:

  • 350g mięsa mielonego,
  • 11 plastrów schabu,
  • 3 cebule ( 1 do roladek i 2 do kapusty kiszonej),
  • 2-3 kawałki czerwonej papryki konserwowej,
  • kawałek masła,
  • 480g kapusty kiszonej po odsączeniu,
  • musztarda,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • olej,
  • mąka pszenna.
Przygotowanie:

Z plastrów schabu odciąć skórki, rozbić tłuczkiem mięso, posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy plaster schabu posmarować musztardą. Mięso mielone lekko posolić, popieprzyć, dodać majeranku i wymieszać. Na każdy plaster schabu położyć mięso mielone, paprykę konserwową (wcześniej ją pokroić w paseczki) i cebulę (wcześniej ją pokroić w półksiężyce). Mięso zawinąć w roladki i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Roladki na patelnię kłaść klejeniem do spodu by się nie rozwaliły.Cebule pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle. Po podsmażeniu wymieszać z kapustą kiszoną. Gdyby kapusta była mocno kwaśna, wcześniej wypłukać ją wodą. Na spód głębokiej patelni wyłożyć połowę kapusty, wyłożyć mięso i przykryć drugą połową kapusty. Zalać wodą i dusić pod przykryciem. Po kilkunastu minutach sprawdzić smak kapusty i w razie potrzeby doprawić. Dusić do momentu aż kapusta i mięso będą miękkie.



Smacznego!!!

Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł. Na pewno skorzystam:)
    miłego i smakowitego weekendu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :